Saturday 4 July 2015

Tension pagi-pagi di bulan Romadhoonn

Siapa selalu tension pepagi di bulan Ramadhan? Siapa tahu apa yang di-tension-kan? Wanita yang ada tanggujawab hemak-hemak je tension pepagi ni. Tension nak masak apa untuk berbuka. uhuhu. Walaupon aku belom lagi termasuk dalam kategori hemak-hemak, akan tetapi aku telah menggalas tanggungjawab sebagai seorang hemak. Al-maklum lah pengaggur memang gitu. Nak duduk rumah sangat kan? Hambek kau duduk rumah sambil amek alih tugas mak memasak, membasuh, meyidai, melipat, mencuci dan sebagainya.

Kembali kepada topik asal, aku memang tension pepagi di bulan Ramdhan ni. Yela, pagi2 kena la ke pasor kan nak membeli rencah-rencah kehidupan sebagai juadah berbuka. Mana tak tensionnya? Tanya orang ni nak makan apa, "Entahlah......" jawapan yang dapat. Tanya orang sana pon sama juga jawapan. Tanya orang lain pulak. Sama je pattern nye tetiap hari. Kang aku masak ikut selera aku, memang takde sape la yang teringin nak makan pulak. Susah tau jadi hemak-hemak ni. Jadi, nak potong segala dilema, aku memutuskan untuk masak makanan yang selalu aku masak (mengaku je la library masakan pendek sangat uhuhu).

Maka, terhasillah MEE BANDUNGGG!!!

Tu je pon yang aku power yang sumorang makan tanpa complain. Kalau complain jugak, pancung saje kepala dia! hehe. Jadi, sebagai seorang wanita yang baik, comel, sopan santun, lemah lembut, baik hati dan sebagainya, sangat berbesarlah lah hati ni nak share resepi terulung aku ni. hewhew. Aku punya resepi ni takde sukatan. Semua ikut selera sendiri, ikut penyakit sendiri (mana ada darah tinggi kurangkan garam dan sebagainya), ikut daya tahan sndiri (mana tak tahan pedas, letak sikit cili dah la kan?).

Bahan-bahan:
Mee kunen (kuning la)
Ayam didadu (rebus sesiap)
Bawang merah dan putih (blend)
Tomato (blend)
Cili kering kisar
Sayur2 (masukkan la segala jenis sayur kau suka. aku suka kobis, sawi, karot, baby jagung)
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Telur
Garam
Gula
Perasa (mana yang pentingkan kesihatan taknak masuk MSG, toksah masuk!)

Cara-cara:
Tumis bahan kisar. Dah naik minyak, masukkan semua jenis sos. Seperti aku cakap tadi, sukatan ikut suka hati. Memasak kan kena try and error. Kalau tak menjadi, lenkali buat sukatan lain sampai menjadi. Kemudian, masukkan ayam yang telah direbus. Dah menggelegak, masukkan air sebagai kuah. Tunggu dorang menggelegak dengan galak sekali, masukkan segala jenis sayur. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa. Hagak2 sayur dan lembut, tutup api dan pecahkan telur. Aku suka telur kuning dia masih warna oren (maknanya bukan warna kuning). Biar dia masak guna kuah yang panas tanpa bantuan api. Kitorang makan telur sorang satu. Kalau kome nak gaul telur tu pon buleh. Takdo masalah. Dah setel kuah, masukkan mee dalam bekas, masukkan air panas, kacau2 sikit bagi ubat dia hilang, kemudian tapis terus. Jangan lelama. Agak2 dalam seminit sudah. Aku tak campurkan mee dalam kuah. Ikut suka hampa la no?

Sekian, demikianlah resepi terulong aku. hehe. Terulong sangat kan? Yang penting konpiden dan ikhlas. Yang lain tolak tepi. Aku baru lagi berkecimpung dalam dunia blogger ni, jadi izinkan aku post entry sekali lagi tanpa gambar hehe. Next time kalau ada rezeki bergambar, ada la gambar sebagai penyeri entry.

Selamat mencobaa! :D

2 comments:

  1. Hihi. Mi bandung kau ni lain pulak resepi ngan style johor ni. Tapi takpe. Dpd bahan bahan Cik Little Murni guna aku tahu mesti sedap nih. :)

    Lagi sodap kalau dpt makan yg kau masak lah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mee bandung melayu ala2 siam. hehe. Johor sah2 lain punya siap berkacang dan ada daging. Mee bandung ni rasa masam manis pedas. hekhek

      Delete